Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Veilingnieuws: Bonhams-veiling levert meer dan 1.4 miljoen pond op
Bart Jacobs | 30 apr 2013

Crisis of niet, klassieke motorfietsen blijven het goed doen op veilingen. Afgelopen weekend leverde de prestigieuze veiling op de International Classic Motorcycle Show in totaal zo’n 1.4 miljoen pond op.

De International Classic Motorcycle Show op de Staffordshire County showground is een klassieker onder de veilingen van klassieke motorfietsen. Zoals het een veiling in Groot-Brittannië betaamd gingen er uiteraard veel klassieke Britse motorfietsen onder de hamer. Maar het aanbod ging wel verder dan oude Triumphs en Nortons.

 

Zo gingen er twee AGV-helmen die nog aan wegracelegende Barry Sheene hadden toebehoord voor £ 10.000 onder de veilinghamer. Nog een curiosum was de Indian F uit 1914 die ooit nog van Hollywood-acteur Steve McQueen was. De Indian werd uiteindelijk telefonisch voor £ 32.200 aan de man gebracht.

 

De echte grote bedragen waren, uiteraard, voor Britse klassiekers gereserveerd. Een van de interessantste stukken was een Brough Superior SS80 uit 1931. De historiek van deze motorfiets wordt nog interessanter omdat deze eigenste motorfiets in 1972 de eerste prijs was in een loterij van de Brough Superior Club. Het desbetreffende lotje kostte destijds 5 pence maar nu bracht de SS80 maar liefst £ 57.500 op.

 

Het hoogste bod ging echter naar een Vincent Black Shadow uit 1952. De Vincent wordt door experts van klassieke motorfietsen als de eerste superbike bestempeld. Ook deze motorfiets kende een bijzonder verleden want het Vincent-fabrieksteam zette er een nieuw wereldrecord mee neer. Dat gebeurde in mei 1952 toen de Black Shadow 24 uur lang over de kombaan van Monthléry werd gejaagd. De Vincent zou uiteindelijk £ 113.500 opleveren.