Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Veel wegenwerken op Vlaams autosnelwegennet in 2013
Bart Jacobs | 12 dec 2012

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft de 19 grootste werven op autosnelwegen in 2013 voorgeseld. Het gaat om structureel onderhoud over een afstand van circa 170 km autosnelweg. Goed voor een investering van 87,4 miljoen euro.

 

Momenteel staan er 19 grote werken over een afstand van circa 170 km gepland die voor bijkomende hinder voor de weggebruiker kunnen zorgen. In deze werven wordt bijna 87,4 miljoen euro geïnvesteerd. Het zwaartepunt ligt dit jaar in de provincie West-Vlaanderen.

 

Het plannen van het onderhoudswerken op autosnelwegen wordt o.a. gebaseerd op de meetgegevens uit het Rapport Toestand van het Wegennet. Uit het rapport van 2011 bleek dat West-Vlaanderen de grootste onderhoudsachterstand heeft. Om deze reden ligt het zwaartepunt van de grote onderhoudswerken in 2013 in West-Vlaanderen met 5 grote werven. In 2012 lag het zwaartepunt van de werven in Oost-Vlaanderen omdat uit het rapport van 2010 bleek dat deze provincie de grootste achterstand kende.

 

Meer werven in de zomer


Zes van de 19 aangekondigde werven starten tijdens de zomer. Een viertal werven, die al eerder gestart zijn, lopen door tijdens de zomermaanden juli en augustus. De zomer gaat traditioneel gepaard met minder woon-werk verkeer. Door specifiek voor deze periode te kiezen wordt de hinder voor heel wat weggebruikers beperkt. Ook met het recreatief verkeer wordt rekening gehouden. Zo worden de werken op de E40 Veurne–Oostduinkerke niet tijdens de vakantieperiode uitgevoerd.

 

Het onderhoud en het herstel wordt fundamenteel aangepakt. Dat gebeurt door langere trajecten op de autosnelwegen ineens aan te pakken. Voor de grote werven in 2013 wordt er gemiddeld gewerkt over een traject van bijna 11 km.Daarnaast worden er ook geluidsschermen geplaatst langs de E40 in Aalst, de E19 in Kontich en aan op het Klaverblad van Lummen. Hiervoor wordt 12 miljoen euro uitgetrokken.

 

Vlaams minister Hilde Crevits: "De inspanningen om de autosnelwegen weer in goede conditie te brengen houden we systematisch vol. Volgend jaar gaat het om structureel onderhoud over een afstand van circa 170 km. Dat is nog meer dan de 140 km autosnelweg die dit jaar onder handen is genomen. De bedoeling van deze aanpak is de verkeersveiligheid te verbeteren en de historisch gegroeide onderhoudsachterstand in te halen. De keuzes zijn opnieuw weloverwogen en grondig met de transportfederaties, de automobielorganisaties en de werkgevers- en werknemersverenigingen van het minder hinder protocol doorgenomen. Waar nuttig wordt er 24 op 24, 's nachts of in de weekends gewerkt."

 

Foto: Image Globe/BelPress