Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Unieke Ariel Quadricycle onder de hamer bij Bonhams
Bart Jacobs | 20 sep 2013

Hoe een 112 jaar oude Ariel z’n terugkeer maakt in Bond Street.

Elke klassieke motorfiets die onder de veilinghamer gaat, heeft een eigen verhaal. Door welke dealer hij verkocht werd, wie hem kocht en daarna doorverkocht, wie hem modificeerde…. Kortom, een klassieker loopt als een rode draad door het leven van verschillende mensen.  Soms is dat verhaal heel kort, andere keren dan weer heel lang.

 

De Ariel Quadricycle – een vierwielige motorfiets met comfortabele passagiersstoel – die in november onder de hamer gaat bij Bonhams is zo’n motorfiets met een heel lang verhaal. Geen wonder want de Ariel werd reeds in 1901 door z’n eerste eigenaar gekocht. Ariel was een Brits motormerk uit industriestad Birmingham. In de periode tot Wereldoorlog II speelde het merk een belangrijke rol in de Britse motorindustrie. In 1944 werd Ariel echter overgenomen door BSA.  BSA zou Ariel tot 1971 als merknaam bljven gebruiken.


Quadricycle

 

Het in 1870 opgerichte Ariel bouwde aan het eind van de 19e eeuw z’n eerste Tricycle. Tot dan toe had het bedrijf zich alleen op de productie van fietsen toegelegd. Ariels eerste Tricycle werd door een de Dion motor aangedreven. Enkele jaren later werd onze Ariel Quadricycle gebouwd. Eigenlijk betreft het hier een speciaal model. Een vierde wiel en een passagierszetel golden immers als opties voor de standaard Tricycles. “Hiermee neemt de tricycle de vorm aan van een kleine open rijtuig. ‘Het aanhangsel’ kan besteld worden bij aankoop van de tricycle of ten allen tijde nadien” luidde een advertentie uit die tijd.

 

De te veilen Quadricycle werd in 1901 door Captain A. Loftus Bryan uit Enniscorthy. De Quadricycle zou tot 1967 in de familie blijven. Nadien werd het motorrijwiel gerestaureerd door James Tennant EylesOp 1 november keert de Quadricycle terug naar Bond Street in hartje Londen. Het is immer daar, in het hoofdkantoor van veilinghuis Bonhams, dat dit uniek voertuig geveild zal worden ter gelegenheid van de ‘London to Brighton Veteran run’.  En het was ook daar, op exact hetzelfde adres, dat de Ariel in 1901 voor het eerst werd verkocht. Bonhams verwacht dat de verkoop van de Quadricycle zo'n £ 35.000 (zo'n dikke 41.500 Euro) kan opleveren.