Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Steve McQueen's legendarische Husqvarna onder de hamer
Bart Jacobs | 23 nov 2012

In januari volgend jaar gaat de bekendste crossmotor ter wereld onder de hamer. De Husqvarna CR 400 dankt z’n bekendheid aan z’n beroemde eerste eigenaar: Steve McQueen.

 

Dat filmster Steve McQueen een petrolhead was, is bekend. Naast snelle auto’s bezat de Amerikaan ook een hele garage vol motorfietsen. Een van de meest iconische motorfietsen uit die collectie is een Husqvarna CR 400. McQueen kocht die motorfiets in februari 1970 van de Amerikaanse Husqvarna-importeur en  motorcrosspionier Edison Dye.

 

Er wordt aangenomen dat McQueen later dat jaar met diezelfde Husqvarna CR 400 deelnam aan de Elsinore Grand Prix, een soort van cross-country-wedstrijd rondom het gelijknamige Californische stadje.  Die race van McQueen kwam uitgebreid in beeld in de documentaire “On any Sunday” van cineast Bruce Brown.  Met dat optreden in “On any Sunday” inspireerde McQueen tienduizenden Amerikanen om zelf te beginnen motorrijden.

 

Meer dan veertig jaar na z’n deelname aan de Elsinore Grand Prix en meer dan dertig jaar na z’n dood wordt McQueen nog steeds met Husqvarna geassocieerd. Het Italiaans-Duitse merk bouwde recent nog twee stijlstudies – de Moab en de Baja – die geïnspireerd waren op McQueen’s legendarische CR 400.

 

McQueen’s originele CR 400 gaat op 10 januari 2013 onder de hamer tijdens een veiling voor motorfietsen van Bonham’s in het Bally’s casino in Las Vegas.

 

Check hieronder een fragment uit ‘On any Sunday’ waarin Steve McQueen zich met z'n Husqvarna amuseert in de duinen van Glamis in Californië.

 

 

Foto: Bonhams