Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Sport Retro: Giancarlo Falappa verslaat de 'Royal Navy'
Bart Jacobs | 29 mrt 2013

Twintig jaar geleden, tijdens het Paasweekend van 1993, ging het WK Superbike van start in Brands Hatch. Engeland is in de vroege lente niet bepaald het meest droge land ter wereld en dus viel de regen gedurende het weekend met bakken uit de lucht.

In zo’n omstandigheden zou je de lokale vedetten uiteraard als favorieten naar voren schuiven. Tenslotte zaten jongens als Carl Fogarty  (Ducati 888 – Ducati Corse) en James Whitham (Yamaha YZF750R – Orange Yamaha) op competitief materiaal en beschikten ze ook nog eens over de broodnodige terreinkennis. In dit geval was het speelterrein het GP-circuit van Brands Hatch dat zich 4.2 km lang door het landschap van het graafschap Kent slingert.

 

 Ondanks het typisch Britse weer zat het de ‘local heroes’ niet mee dat weekend. Op zaterdag wist ‘screaming chiefScott Russel de pole te pakken op z’n Muzzy Kawasaki ZXR 750. En ook op zondag konden de Britten nooit echt een vuist maken. Een crash in  de eerste race deed Carl Fogarty voortijdig uit de wedstrijd verdwijnen. Achteraf gezien mogen we zelfs stellen dat het debacle op Brands Foggy de wereldtitel heeft gekost. Grote triomfator op het kletsnatte Brands Hatch was die dag Giancarlo Falappa. De Ducati-vertrouweling wist beide races op z’n naam te schrijven en was zo de eerste leider in het WK Superbike van 1993.

 

Falappa gold begin jaren ’90 als dé publieksfavoriet in het WK Superbike. Meespelen in de titelstrijd was echter nooit weggelegd voor  “Il Leone di Jesi”. Als de ex-motorcrosser z’n dagje had was hij niet te kloppen maar uiteindelijk bleek hij over de hele duur van een kampioenschap te onregelmatig. Falappas carrière kwam abrupt ten einde toen hij in 1994 zwaar ten val kwam in Albacete. Falappa zou 38 dagen in coma liggen en nadien nooit echt meer de oude worden. Ondanks dat z’n racecarrière erop zat bleef Ducati Falappa nog jarenlang inschakelen als ambassadeur voor het merk.

 

Hieronder zie je nog eens beide races van die memorabele Paasmeeting op Brands Hatch uit 1993.