Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Special Metal: Kruz Company
Bart Jacobs | 6 jun 2014

Préparé du chef

 

In het atelier ruikt het nog naar soldeersel, de slijpsteen staat nog warm en het polyester is net in de juiste vorm gegoten. Welkom in de wereld van Kruz Company in hartje Brussel, waar met veel liefde aan motoren wordt gesleuteld in functie van totaal nieuwe creaties. Het lijk wel alsof de gepassioneerden die hier werken een beetje zoals Obelix in hun kinderjaren in een ton met magische olie gevallen zijn zodat alles wat ze nu aanraken in goud verandert. Welkom op een adresje dat de hele motorsector binnenkort zal weten te vinden.

 

Brussel, Troonlaan. In een oud industrieel pand deelt Kruz Company het atelier met verschillende andere artistieke bedrijfjes. Brice – stevige baard, arm vol tattoos en zelfgerolde sigaret in de mondhoek – begroet me met de glimlach. Verschillende werkbanken, een TIG-laspost, een zandstraalmachine en een paar motoren die op afwerking wachten. In een hoek staan de motoren waarop de Kruz Men zich verplaatsen. Het decor is veelzeggend: dit is een uiterst professionele werkomgeving, maar met op artistiek vlak de spreekwoordelijke hoek er van af. Rond het epicentrum van Kruz Company vind je een aantal zaken die niet meteen bij een motoratelier passen: muurschilderingen, tekeningen, een bureau met grafische schetsen. “We delen het atelier met een fietsenbouwer, grafici en een tekenaar. Wij creëren onze motoren in het midden van deze artistieke ruimte en dat werkt heel stimulerend”.

 

Ook Olivier, de andere helft van Kruz Company blijkt met baard en tattoos door het leven te stappen. “We zijn zwaar beïnvloed door Bernie van Unik Bikes die in hetzelfde atelier fantastische fietsen bouwt, meestal fixies (fietsen met één vaste versnelling, nvdr). Wij geven commentaar op zijn fietsen en hij beoordeelt onze motoren, dat geeft ons de kans om eventjes afstand te nemen van onze creaties en ze met een andere blik te bekijken. Dat is net de kracht van dit gedeelde atelier: niet iedereen die hier binnen en buiten loopt is een liefhebber van motoren of gemotoriseerde sporten zodat we heel veel feedback krijgen van mensen uit verschillende sectoren. Die constructieve kritieken van artiesten beïnvloedt ons werk sterk.”

 

De volledige reportage over Kruz Company lees je in Motoren & Toerisme 6-2014 die nu in de winkels ligt.

 

 

 

Tekst en Foto's: Denis Vasilov