Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
MY 2013: Aprilia Caponord 1200
Bart Jacobs | 13 nov 2012

Aprilia doet in 2013 z’n herintrede in het segment van de zware reisenduro’ met de Caponord 1200.

 

 

De naam ‘Caponord’ klinkt bij sommigen misschien vertrouwd. Geen toeval want Aprilia had eerder al een gelijknamige 1000cc twin  in z’n gammaa. Eind 2008 verdween dat die Caponord 1000 echter uit de catalogus.

 

De veranderende marktomstandigheden waarbij vooral hoogpoters ‘boomen’ deed Aprilia echter op z’n stappen terugkeren. Naar eigen zeggen mikt het merk uit Noale met de Caponord 1200 op het ‘straatenduro-segment’. Aprilia maakt zich sterk dat het met de dikke twin,  een motorfiets  op de markt brengt die reizen en fun perfect verzoent met dagdagelijks gebruik.

 

Wie de Caponord 1200 wat nader bekijkt merkt meteen waar Aprilia de mosterd haalde. De dikke trail is dan ook in grote lijnen gebaseerd op de Dorsoduro 1200 , Aprilia’s hypermoto.  Beide Aprilia’s delen dan ook hetzelfde chassis al claimt Aprilia wel dat dit bij de Caponord 1200 gewijzigd werd.  Zo gaf Aprilia de Caponord 1200 onder andere een nieuw subframe.

Naast het frame deelt de Caponord 1200 ook z’n motorblok met de Dorsoduro. Dat motorblok  is een dikke V-twin van 1197 cc. Aprilia deelde geen prestatiegegevens mee over dat blok maar uit de technische fiche van de Dorsoduro hebben we onthouden dat het maximale vermogen 130 pk aan 8.700 opm bedraagt.  Het koppel van de V-twin bedraagt 115 Nm.

 

Hi-tech


Zoals het een moderne Aprilia betaamt is de Caponord rijkelijk voorzien van elektronische hulpmiddelen. Zo tref je op de ‘basisversie’ al tractiecontrole, een tweewegs ABS-systeem,  ride-by-wire en een instelbaar mappingsysteem aan. Zover voor het gebruiksgemak. Een verstelbaar scherm en verwarmde handvatten zorgen voor het nodige rijcomfort.

 

Travel Pack


Wie nog meer elektronica wil kan die krijgen maar moet dan wel het ‘travel pack’ er als optie bijnemen. Hoofdbestanddeel van dat travel pack is het ADD-systeem dat staat voor Aprilia Dynamic Damping. Het ADD is Aprilia’s eigen interpretatie van semi-actieve vering. Verder omvat het travel pack cruise control, zijkoffers en een middenbok.

 

Het is nog maar de vraag of de Caponord 1200 zich echt als reismotor zal kunnen ontpoppen. Zolang je er mee op gebaande wegen blijft doet er zich geen enkel probleem voor maar de 17 inch wielen lijken ons niet echt geschikt voor een reis over gravelwegen zoals je die in bijvoorbeeld veel in de Baltische staten aantreft.

 

De Caponord 1200 wordt in het voorjaar van 2013 op de showroomvloer verwacht. De prijzen voor België en Nederland zijn vooralsnog niet bekend.