Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
MXGP 2014: Belgische teams klaar voor WK Motorcross
Bart Jacobs | 28 feb 2014

Zes Belgische teams staan in de startblokken voor het WK Motorcross.

 

Met zes teams komt België sterk vertegenwoordigd aan de start van het WK Motorcross. Drie teams komen uit in de MX2-klasse, drie andere in de nieuwe MXGP-klasse.

 

MX2

 

Wilvo Nestaan Husqvarna Factory

 

Het team dat in het tussenseizoen de grootste verandering meemaakte is ongetwijfeld dat van Jacky Martens. De voormalige wereldkampioen 500cc runt nu het MX2-fabrieksteam van Husqvarna. Niet toevallig is dat ook het merk waarop Martens in 1993 z’n wereldtitel veroverde. Het in Lommel gevestigde team behield de jonge Fransman Romain Febvre als kopman en trok in het tussenseizoen de beloftevolle jonge Rus. Alex Tonkov aan. Met Febvre mag het Wilvo Nestaan Husqvarna Factory-team zeker op een top-5-klassering hopen. Tonkov moet dan weer in staat zijn om in de top-10 te eindigen.

 

Standing Construct KTM

 

Als er een team is dat een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt, is het wel Standing Construct KTM. Het in 2012 uit de grond gestampte team uit Geel begint zaterdag pas aan z’n tweede GP-seizoen. Een switch naar Suzuki strandde in het tussenseizoen en dus gaan de mannen van teambaas Tim Matthys opnieuw met KTM aan de slag. De bezetting van het GP-team veranderde nagenoeg volledig. Regerend Belgisch kampioen MX2 Damon Graulus zet nu de stap naar het WK MX2. 2014 wordt dus een echt leerjaar voor de Tervurenaar.  Graulus krijgt in het team gezelschap van de jonge getalenteerde Zwitser Valentin Guilloud. Guilloud is de Europees kampioen MX2 van 2013 en heeft dus zeker wat in z’n mars. De immer vooruitziende Matthys kijkt ook al naar de toekomst en heeft daarom met Yannick Vertommen een ‘development rider’ aangetrokken. Vertommen komt in België bij de Beloften – dat nu opnieuw een tweetaktklasse is – uit en rijdt daarnaast ook het EK 125cc.

 

KEMEA Yamaha Racing

 

In z’n derde jaar in de GP’s zet het KEMEA Yamaha Racing-team opnieuw een grote stap vooruit. Het team van bezieler Hans Corvers nam afscheid van partner Reytec en richt zich voortaan vooral op het internationale gebeuren. De connecties van teammanager Marnicq Bervoets zorgden voor meer steun van Yamaha Europe en het team betrok ook een gloednieuwe workshop in Genk. De Bulgaar Petar Petrov blijft de eerste rijder van het team en moet nu voluit voor een top-10-plaats gaan. Petrov werd afgelopen weekend nog tweede in Hawkstone Park achter de ongenaakbare Jeffey Herlings. Als tweede rijder trok KEMEA Yamaha een ‘exoot’ aan in de persoon van Luke Styke. De Australiër domineerde vorig jaar het MX2-kampioenschap in z’n thuisland maar hoeveel slagkracht hij in een GP heeft moet nog blijken. Ook KEMEA heeft een jong talent als ‘development rider Cyril Genot wordt nu al als een grote belofte beschouwd en maakt dan ook deel uit van de Topsport Vlaanderen-selectie. De 14-jarige Genot stond vorig jaar al op het podium in de Nederlandse ronde van het EK 125cc en zal zich ook dit jaar op die klasse toeleggen.

 

MXGP

 

J-Race Racing Honda

 

Na een desastreus debuutseizoen in de 450-klasse als Yamaha-fabrieksrijder gaat Joël Roelants z’n eigen weg. De Grobbendonkenaar weet zich inmiddels gesteund door Honda Europe en richtte in het tussenseizoen z’n eigen team op:  J-Race Racing Honda. De technische kant van het team wordt overzien door de legendarische Johan Luyten. Roelants moet in staat zijn om een top-10-plaats te veroveren.

 

24MX Honda Racing

 

2013 was een erg moeilijk seizoen voor 24MX Honda. Niettemin wist het team uit Lier zich in het tussenseizoen te verzekeren van de steun van Honda Europe en bleef ook hoofdsponsor 24MX aan boord. De mannen van teambaas Steven Lettani bruisen opnieuw van ambitie.  Kopman wordt de Fransman Xavier Boog. De Alsacien moet in staat zijn om een top-10 –klassering te veroveren en af en toe voor uitschieters zorgen. Het jonge Topsport Vlaanderen-talent Jens Getteman bleef aan boord en bewees met een derde plaats in Hawkstone Park dat de vorm wel goed zit. Als de jonge Oost-Vlaming dit jaar van blessures gespaard blijft zou hij weleens mooie dingen kunnen laten zien.

 

Rockstar Energy Suzuki World MXGP

 

Het team van Eric en Sylvain Geboers is zonder twijfel het meest prestigieuze van alle Belgische teams. Sylvain Geboers begint aan z’n 25e jaar als Suzuki-teambaas en de ambities zijn er nog steeds. Geen personeelswijzigingen voor het Lommelse team maar wel veel evoluties aan de motorfiets, die er volgens Kevin Strijbos een stuk krachtiger is op geworden. Strijbos zelf moet nog herstellen van een heup- en beenblessure en kan in Qatar en Thailand dan ook nog niet voluit gaan. Kopman Clément Desalle is volledig hersteld van z’n schouderblessure en hoopt opnieuw het duel met wereldkampioen Antonio Cairoli te kunnen aangaan.

 

 

Je vindt de officiële teamfoto’s van alle Belgische GP-teams op de Facebookpagina van MotorWereld

 

Foto: 24MX Honda/Marcin Kin