Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
MXdN 2013: Verdiende zege voor Belgen
Bart Jacobs | 30 sep 2013

 Pech en slechte starts konden het Belgische team niet van de overwinning houden in de Monster Energy Motorcross der Naties. De Belgische crossers bevestigden in Teutschenthal hun goede seizoen en lieten zien dat we nog steeds sterk zijn in de breedte.


De laatste Belgische zege in de Motorcross der Naties dateerde van 2004. Toen wonnen Stefan Everts, Steve Ramon en Kevin Strijbos onder leiding van bondscoach Walter Haentjens in het diepe zand van Lierop. Onder Joël Smets – die vanaf 2007 de leiding kreeg over de Belgische ploeg – hadden de Belgen nog nooit weten te winnen. Het Belgische team was wel een vaste podiumganger in de Motorcross der Naties. Daar kwam gisteren dan toch verandering in want het team bestaande uit Ken De Dycker (MX1), Jeremy Van Horebeek (MX2) en Clément Desalle (Open) trok het laken naar zich toe op het harde circuit van Teutschenenthal.

 

Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Op zaterdag al verbaasden de Australiërs vriend en vijand door met hun gezamenlijke resultaten de pole-positie te pakken na de kwalificatieraces. Brett Metcalfe, Dean Ferris en Todd Waters (de laatste twee rijden volgend jaar in de MXGP-klasse) gooiden de handschoen naar de traditioneel sterke landen zoals België, de Verenigde Staten en titelverdediger Duitsland.

 

MX1-MX2: zege voor Cairoli


De Australiërs lieten er geen gras over groeien toen Dean Ferris op z’n Yamaha YZ250F de holeshot lukte. Een kopstart op een MX2 motorfiets tegenover MX1’s, dat hadden we nog niet vaak gezien. Ferris kwam bij een sprong buiten de baan terecht zodat de Zwitser Valentin Guilloud de koppositie kon overnemen. Verrassend want de youngster is de huidige Europees kampioen MX2 en heeft weinig GP-ervaring. Guilloud werd al vlug afgelost door Ken Roczen. Roczen reed in het voormalige Oost-Duitsland voor eigen publiek en dat leek hem vleugels te geven. Maar de Duitser kon niet verhinderen dat in de tweede helft van de manche Cairoli hem van de leiding kwam verdringen. De Belgen waren ondertussen, na een slechte start, de top-10 binnengedrongen. Even werd het vooraan nog spannend toen regerend AMA 250-kampioen Eli Tomac naar voren reed en Roczen kon bedreigen. De Amerikaan crashte echter spectaculair en verloor daarbij heel wat plaatsen. Cairoli won voor Roczen en Searle. Jeremy Van Horebeek en Ken De Dycker finishten respectievelijk 7e en 8e.  Dat betekende dat in het landenklassement Duitsland leidde voor Italië en Australië. België was pas 4e.

 

MX2-Open: Roczen über Alles!


Opnieuw kwamen de Belgen dramatisch slecht weg.  Van Horebeek crashte en moest vanaf de 34e plaats de achtervolging inzetten. In z’n laatste officiële wedstrijd voor Kawasaki reed Van Horebeek de sterren van de hemel door van de 34e naar de 7 plaats op te rukken. Desalle verging het beter, de Rockstar Energy Suzuki-rijder reed zich naar de top-3 maar kon zich nooit met het duel tussen Roczen en Tomac bemoeien.  Roczen won de tweede manche voor Tomac, Desalle werd derde. ‘JerreVan Horebeek werd als zevende afgevlagd. In het landenklassement kwam België op dat ogenblik aan de leiding te staan, voor de Verenigde Staten en Italië.


Open-MX1: KTM-dubbelslag


Clément Desalle en Ken De Dycker moesten er in de derde en beslissende manche voor zorgen dat België z’n leidersplaats kon verzilveren. De manche begon slecht voor  de mannen van bondscoach Joël Smets wanneer Desalle na een crash in de eerste bocht binnen reed. De Rockstar Energy Suzuki-rijder ontwrichtte z’n schouder en kon onmogelijk verder rijden. De druk kwam dus volledig op de schouders van Ken De Dycker te liggen. De Amerikanen Ryan Dungey en Justin Barcia kwamen niet helemaal uit de verf en daar wist De Dycker optimaal van te profiteren. De Vlaams-Brabander reed lange tijd op de derde plaats achter Duitser Max Nagl. Maar in de eindfase wist de regerend Belgisch kampioen nog voorbij de Duitser te komen. De Dycker zou uiteindelijk op twee seconden van winnaar Antonio Cairoli finishen. Aangezien elk land z’n slechtste resultaat mag schrappen – en bij de Belgen was dat dus de DNF van Desalle – komt de overwinning zo alsnog aan de Belgen toe.  De Belgen wonnen voor de Verenigde Staten en Italië. Gastland Duitsland werd pas 7e terwijl Nederland met een 11e plaats net buiten de top-10 viel.

 

Een samenvatting van de Monster Energy Motocross der Naties zie je in onderstaande video.

 

 

Foto: KTM Images/Ray Archer