Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
MX 2014: Husqvarna
Bart Jacobs | 7 okt 2013

Het Husqvarna motorcrossgamma krijgt een compleet nieuw elan voor 2014.

Zelden veranderde het motorcrossgamma van een constructeur op een jaar tijd zo gevoelig als dat van Husqvarna. Onder het oude management evolueerden de crossmotoren maar slechts met mondjesmaat in het voorbije decennium. Op aansprekende resultaten in het WK of in een nationaal kampioenschap was het ook lang wachten.  Toen Husqvarna begin dit jaar door KTM werd overgenomen kwam alles echter in een stroomversnelling terecht.

 

Bij Husqvarna werd voor 2014 ‘tabula rasa’ gemaakt. De bestaande, in Varese gebouwde, crossmodellen werden gebradeerd en in hun plaats kwamen volledig nieuwe Husqvarna’s. Volledig nieuw? Misschien toch niet helemaal want in grote lijnen vertonen de Husqvarna’s overeenkomsten met hun Oostenrijkse neven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het KTM’s in een Husqvarna kleedje zijn.

 

2014 viertaktgamma

 

Husqvarna presenteert drie verschillende viertaktcrossers:  de FC-lijn. FC staat daarbij heel eenvoudig voor ‘Fourstroke Cross’.  De FC-modellen lopen gelijk met de viertaktcrossers van KTM. Er is de FC 250, de FC 350 en de FC 450. Retro is al een tijdje hip in motorland en laat de Husqvarna’s nu ook een beetje retro uitstralen. Dat hebben ze aan hun kleurenstelling te danken. Husqvarna greep terug naar het traditionele wit met blauwe en gele accenten. Een behoorlijke stijlbreuk met de rood/witte graphics die we de laatste jaren op de Husqvarna’s zagen.  Het kleppendeksel van de viertaktmodellen is geel uitgevoerd.

 

Naast de graphics is het subframe van de FC’s in polyamide uitgevoerd. Husqvarna claimt dat deze kunststof zowel sterkte als flexibiliteit zal bieden. De Husqvarna’s worden door WP afgeveerd. Dat betekent dat ze zowel vooraan als achteraan volledig instelbare veringcomponenten krijgen. Vooraan is dat een ‘closed cartridge’ (met twee oliecircuits) voorvork van 48 mm.

 

2014 tweetaktgamma


Husqvarna brengt drie tweetakcrossers uit. De TC85, TC125 en TC250 ogen net zoals de viertaktmodellen.  Ook hier zijn de gelijkenissen met de KTM-tegenhangers duidelijk. De TC125 en TC250 worden wel van een polyamide subframe voorzien. De tweetakten profiteren ook van de close cartridge voorvorken.  De kleinste Husqvarna-crosser, de TC85, komt in twee verschillende uitvoeringen: eentje met kleine wielen (vooraan 17”, achteraan 14”) en een met grote wielen (vooraan 19”, achteraan “16).

 

 

Prijzen:

Husqvarna TC 85 kleine wielen                    5.160 Euro

Husqvarna TC 85 grote wielen                      5.160 Euro

Husqvarna TC 125                                           7.410 Euro

Husqvarna TC 250                                           8.210 Euro

Husqvarna FC 250                                           8.639 Euro

Husqvarna FC 350                                           9.030 Euro

Husqvarna FC 450                                           9.310 Euro

 

Meer info en dealers (binnenkort) op: www.husqvarna-motorcycles.com

Foto's: Husqvarna/R. Schedl