Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Getest: de nieuwe BMW R1200 GS (2013)
Bart Jacobs | 28 feb 2013

De Motoren en Toerisme waar velen reikhalzend naar uitkijken ligt vanaf vrijdag 1 maart in de betere krantenwinkel. In dit nummer brengen we de langverwachte test van de nieuwe, watergekoelde BMW R1200GS. Logisch dus dat de nieuwe versie van 's werelds bestverkochte zware motorfiets op de cover prijkt!

 

Sorry, niet thuis


We kregen de voorbije maand weer weinig mensen op bezoek thuis, gewoon omdat we zelf op weg waren om nagelnieuwe motoren te gaan testen. Spanje was in de voorbije maand een vaak bezochte bestemming want zowel voor de presentatie van de Ducati Hypermotard en diens exclusievere SP-broertje, de Honda CBR500R en CB500F tweeling, de Triumph Tiger Sport en de Can-Am Spyder trokken we naar het land van FC Barcelona en Atletico Madrid. De BMW R 1200 GS testten we op Corsica, de KTM Adventure 1190 op Tenerife en freelancer Alan Cathcart trok naar Californië voor de Honda F6B Bagger. Nu de artikels klaar zijn kunnen we eindelijk onze koffers uitpakken en nog eens de buren op de koffie vragen.

 

 

 

Droomsoezen


Korte quizvraag: aan welk motormerk linkt u de modelnamen T20, GT 500, GT 750, RM 125, RN 250, RE5 en GS 750? Niet zo moeilijk, uiteraard zijn het allemaal Suzuki’s en wel machines die de geschiedenis van het Japanse merk nadrukkelijk mee gevormd hebben. Het zijn slechts enkele van de motoren die van 1 maart tot 28 april te kijk staan tijdens de tentoonstelling ‘Suzuki Classics’ in Autoworld in Brussel. En als we dan toch aan het quizzen zijn: blader snel door naar bladzijde 80, beantwoord de vraag en de eerste vijf die ons het juiste antwoord toesturen krijgen een gratis toegangsticket voor Autoworld toegestuurd.

 

 

Waterkoeling: warm aanbevolen


Luchtgekoelde boxermotoren waren decennialang hét handelsmerk van BMW, maar de nieuwe R 1200 GS die we in dit nummer testen pakt zowaar uit met waterkoeling. Reden genoeg voor technisch redacteur Steven Casaer om het nieuwe blok helemaal binnenstebuiten te keren en de goocheltruc met het water uit te leggen.

 

Op reis


Wat zitten wij ons in Motoren & Toerisme druk te maken over de bagagecapaciteit en betrouwbaarheid van moderne motoren? Lezer Jan Vanderroost maakte zijn BMW /6 klaar voor een trip naar de Drôme terwijl een handvol kameraden hun Horexen, antieke Vespa’s en zowaar een Citroën 2CV optuigden voor de rit. Dat zowel de weergoden als de beschermheilige van de mecaniciens het gezelschap niet altijd gunstig gezind was kon de pret in geen geval bederven, met een heerlijk ‘Lezers op Reis’ verhaal als gevolg.