Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Motorsport dit weekend: 3-4 mei
Bart Jacobs | 2 mei 2014

MotoGP en MXGP keren dit weekend naar hun respectievelijke ‘heartland’ terug.

MotoGP – Jerez de la Frontera

Na drie overzeese GP’s strijkt het MotoGP-circus eindelijk op Europese bodem neer. Waar anders dan in Spanje kan de MotoGP z’n Europese seizoen beter aftrappen? Spanje mag dan nog steeds vier GP’s tellen, de enige echte GP van Spanje is toch die op het circuit van Jerez de la Frontera. De locatie, in de wildernis van Andalusië, is altijd dé ideale setting voor een mooie GP.

 

Livio Loi  (zie introfoto) krijgt in Jerez de la Frontera alvast een bekend asfaltlint onder de wielen geschoven. Exact een jaar geleden begon het grote GP-avontuur hier voor de jonge Limburger. En kijk, een jaar later miste de Marc VDS Racing-rijder, vorig weekend in Argentinië, op een haar z’n eerste GP-podium. En dat betekent dat we zondag misschien wel opnieuw de vingers mogen kruisen. Spijtig genoeg zendt La Deux de Moto3-race niet LIVE uit en is Livio voorlopig (nog) geen ‘sant in eigen land’.

 

Wie wel LIVE te volgen zal zijn zondagmiddag is Xavier Siméon. In het verre Argentinië boekte hij vorig weekend het tweede GP-podium van z’n carrière. Daarmee liet de Brusselaar zien dat z’n optreden tijdens de GP of the Americas in Austin, niet toevallig was. Zich mengen in de strijd om een podiumplaats in de eindrangschikking wordt moeilijk voor de Federal Oil Gresini-piloot maar een aantal nieuwe podia moet er zeker inzitten dit seizoen. Andere kandidaten voor de zege zijn Spanjaarden Tito Rabat en (Moto2-rookie) Maverick Vinales. Maar hoe dan ook, met een voorsprong van 28 punten verlaat Marc VDS Racing-rijder Rabat zondagavond nog steeds als leider Jerez de la Frontera.

 

Hoe opwindend de twee kleinere klassen zijn, zo saai lijkt de MotoGP wel. Niemand lijkt ook maar bij machte om een vuist te maken tegen de superieur rijdende Marc Marquez. En dus wordt er nu al driftig over transfers gespeculeerd. Ander belangrijk nieuws kwam er deze week van Bridgestone dat aankondigde dat het eind 2015 opstapt uit de MotoGP. In de Britse motorpers staat deze week ook te lezen dat Yamaha een contractverlenging zou klaarstomen voor Valentino Rossi. De man die ooit als de ongekroonde koning van de MotoGP gold zou z’n contract met een jaar verlengd zien. Of 2015 dan Rossi’s afscheidstournee moet worden valt nog af te wachten.

 

Voor wie de lat in Jerez de la Frontera wel hoog zal liggen is Alvaro Bautista. De Spanjaard is na drie GP’s nog steeds puntenloos en dus vindt teambaas Fausto Gresini het hoog tijd dat daar spectaculaire verandering in komt. Of de heroptredende Cal Crutchlow helemaal uit de verf zal komen valt ook af te wachten. De Ducati-fabriekspiloot herstelt nog steeds van een handoperatie na de crash tijdens de GP of the Americas.

 

 

MXGP – Valkenswaard:

 

Korter bij huis, in het Nederlandse Valkenswaard, komen de MXGP-tenoren in actie voor de eerste Benelux GP van het seizoen. Voor de Belgische toppers verliep de voorbereiding niet helemaal optimaal want gisteren vond in het Oost-Vlaamse Moerbeke-Waas de tweede ronde van de Belgian Masters of Motocross plaats. Jeremy Van Horebeek liet geen kruimel over voor z’n concurrenten en is dus klaar voor het zand van het Eurocircuit. Toch gaf de Vlaams-Brabander aan dat hij liever een dagje extra rust had genoten. Ook Joël Roelants, Kevin Strijbos en Jens Getteman moeten in Valkenswaard mooie dingen kunnen laten zien. Maar, de grote favoriet is uiteraard Antonio Cairoli. Op een steenworp van z’n thuisbasis Lommel zal de Italiaan wellicht z’n voorsprong verder willen uitbouwen en wie weet een beslissende mokerslag uitdelen aan titelrivalen Gautier Paulin En Clément Desalle.

 

 

Alle praktische informatie over de GP van Nederland in Valkenswaard vind je op: htpp://www.gpvalkenswaard.nl

 

 

Motorsport op TV 

Zondag 4 mei

GP van Spanje Wegrace – Moto2 race LIVE vanaf 12u10 op La Deux

GP van Spanje Wegrace – MotoGP LIVE vanaf 14u00 op La Deux

Motorcross GP van Nederland – MX2 1e manche Live on tape vanaf 14u00 op Motors TV

Motorcross GP van Nederland – MXGP 1e manche Live on tape vanaf 15u00 op Motors TV

Motorcross GP van Nederland – MX2 2e manche Live on tape vanaf 16u00 op Motors TV

Motorcross GP van Nederland – MXGP 2e manche Live on tape vanaf 17u00 op Motors TV

 

Foto: Marc VDS Racing