Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Motorsport dit weekend: 1-2 maart
Bart Jacobs | 28 feb 2014

Morgen gaat in Qatar het WK Motorcross van start. De Belgische rijders behoren ook dit jaar tot de outsiders in de MXGP.

 

Er verandert een en ander in het WK Motorcross. Zo hebben we het voortaan niet langer over de MX1-klasse maar over de MXGP-klasse. Tegelijkertijd werden de manches met vijf minuten ingekort. Voortaan krijgen de tenoren dus twee manches van dertig minuten plus twee ronden voor de kiezen per GP.  Wat de TV-verslaggeving betreft zet het WK opnieuw een stap vooruit nu het ook op Eurosport te zien zal zijn.

 

WK MX2

 

De Nederlander Jeffrey Herlings (Red Bull KTM) start als grote favoriet. Herlings won de wereldtitel in de lichtste WK-klasse al in 2012 en 2013 en wil dat nu nog eens dunnetjes over doen. Dat de poulain van Stefan Everts nog steeds in de MX2-klasse uitkomt is wellicht niet zo’n goede zaak voor de spankracht. En dus moeten we voor de echte strijd misschien wel naar het vice-kampioenschap kijken. Daar zien we misschien wel 6 mogelijke kandidaten. Variërende van Herlings’ teamgenoot Jordi Tixier  tot medeNederlander Glenn Coldenhoff (Rockstar Energy Suzuki). Daartussen mag je gerust namen als Arnaud Tonus (Monster Energy Kawasaki) en de Fransen Dylan Ferrandis (Monster Energy Kawasaki) en Christophe Charlier (Yamaha Factory Racing) als kanshebbers rekenen.

 

Julien Lieber (Rockstar Energy Suzuki)  is ons insziens de enige Belg die voor een top-10 klassering zou kunnen meespelen. De rijder uit Sankt-Vith krijgt in de MX2 het gezelschap van landgenoten Matthias Plessers (Latvia Husqvarna), Kevin Fors (Silver Action KTM) en Damon Graulus (Standing Construct KTM). Voor deze drie rijders is regelmatig punten pakken de opdracht.

 

MXGP

 

Reeds vijf seizoenen achter mekaar wist Antonio Cairoli zich tot wereldkampioen MX1 te kronen. Alleen Stefan Everts deed ooit beter. Ook in de MXGP-klasse geldt Cairoli als uitgesproken favoriet. De Italiaan zal het in de eerste drie ronden wel zonder de ‘rugdekking’ van teamgenoot Ken De Dycker moet doen. De Dycker blesseerde zich vlak voor kerstmis aan z’n pols en is sindsdien op de sukkel. Uit het Belgische kamp kunnen Clement Desalle (Rockstar Energy Suzuki) en Jeremy Van Horebeek (Yamaha Factory Racing) Cairoli misschien bedreigen. Vooral  Van Horebeek maakte indruk tijdens het Open Italiaans kampioenschap waarin hij Cairoli de MX1-titel wist te ontfutselen.  Kevin Strijbos (Rockstar Energy Suzuki) moet na een heupblessure opnieuw aan ritme winnen en zal in de eerste GP’s nog niet 100% zijn.  En dan zijn er nog de beide Belgische Honda-rijders.  Voor Joël Roelants (J-Race Honda) en Jens Getteman (24MX Honda) moet 2014 een herkansing van vorig seizoen worden.

 

Op TV:

 

Zowel Eurosport als MotorsTV zenden in 2014 het WK Motorcross uit. De eerste ronde in Qatar – die ’s avonds wordt verreden – valt echter in prime time zodat Eurosport2 alleen de tweede manche van de MXGP-klasse LIVE zal brengen. Mogelijk is de hele GP wel LIVE te zien op de Eurosport-player.

Wie op zeker wil spelen kan maar best naar MotorsTV kijken waar Leon Van Gestel de GP van Qatar van commentaar zal voorzien. Echte die hard motorcrossfans komen volledig aan hun trekken op Youthstreams eigen online-TV-kanaal: www.mxgp-tv.com

Volgens een welingelichte bron zou er ook nog onderhandeld worden met Sporza over de uitzendrechten van het WK Motorcross - ‘Fingers crossed’ dus.

TV-Schema MXGP Qatar:

 

Zaterdag 1 maart

MotorsTV

1e manche MX2  LIVE vanaf 17u00

1e manche MXGP LIVE vanaf 18u00

2e manche MX2 LIVE vanaf 20u00

2e manche MXGP Live vanaf 21u00

 

Eurosport2

2e manche MX GP LIVE vanaf 21u00

 

 

Foto: KTM Images/Ray Archer