Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
MotoGP: Marquez vs Lorenzo in GP van Valencia
DMS | 7 nov 2013

Kan Jorge Lorenzo Marc Marquez nog van de titel houden?

 

Dit weekend wordt de laatste Wegrace GP van 2013 gereden. Zoals de traditie het wil, wordt het seizoen afgesloten op het Circuit Ricardo Tormo nabij Valencia. Zowel in de MotoGP als in de Moto3 moet de titelstrijd nog beslist worden. Maar dat de Spanjaarden ook dit jaar weer in de ‘tripleta’ zullen lukken staat al vast.

 

Het moet zo’n beetje de natte droom zijn van Dorna-baas Carmelo Ezpeleta: een titelstrijd tussen twee Spanjaarden die beslist wordt tijdens de allerlaatste GP in Spanje.  En dat niet scenario staat niet alleen in de MotoGP te wachten maar ook in de Moto3. De spanning die dit vooruitzicht met zich meebrengt, heeft haar effect niet gemist. Na een aantal jaren van laagconjunctuur voor de GP van Valencia is er nu  weer een overdonderende belangstelling van het publiek. Dat is uiteraard een goede zaak, in de eerste plaats voor het circuit dat er niet zo rooskleurig bijzat, maar ook voor Dorna. Of titelstrijden tussen Spanjaarden deze sport echt vooruit helpen is een ander gegeven. Want met straks drie Spaanse wereldkampioenen – Pol Espargaro pakte de Moto2-titel al in Motegi – mogen we het toch weer over een Hispano-Spaans kampioenschap hebben. En dat komt een beetje ongelegen voor het kampioenschap dat zich wereldwijd als het belangrijkste en meest internationale aller motorsportkampioenschappen wil profileren.

 

 

Maar laten we ons toch vooral op de sport zelf concentreren. Tot en met de GP van Maleisië leek het erop dat Marc Marquez quasi onbedreigd naar de titel zou rijden. Een onbegrijpelijke misrekening tijdens de chaotische GP van Australië zorgde ervoor dat Marquez geen 10 maar 11 ronden bleef rijden alvorens hij de pits inreed om van motorfiets te wisselen. Een diskwalificatie was wat volgde. Je kan je afvragen of op zo’n moment iemand als Emilio Alzamora wel geschikt is om een 20-jarige MotoGP-rookie te begeleiden in de titelstrijd. Want als de begeleider al slechter opgewassen is tegen titelkoorts en -stress, dan de sporter zelf, heeft z’n aanwezigheid weinig of geen zin.

 

Titelrivaal Jorge Lorenzo wist op Phillip Island de situatie maximaal uit te buiten en de volle buit van 25 WK-punten te scoren. Plots bedroeg het verschil met Marquez nog maar 18 punten meer. Een zege van Lorenzo  in de GP van Japan verkleinde de kloof verder tot 13 punten. En dat betekent dat het toch nog spannend kan worden in Valencia.

 

Strategie

 

 

Met een achterstand van 13 punten op Marquez kan Lorenzo nu niet anders meer dan voluit te gaan. Wil hij z’n kansen vergroten zal hij er ook voor moeten zorgen dat hij Marquez in de fout dwingt. Dat Marquez snel is weet ondertussen de hele raceminnende wereld. Maar de Catalaan maakt nog steeds veel fouten. Zo heeft de Repsol Honda-rijder bijna altijd de gewoonte om er tijdens de warm-up op zondagvoormiddag hard af te stappen. Wil Marquez z’n kansen gaf houden moet hij vooral ‘ongeschonden’ aan de start zien te komen.

 

 

In de race zelf kan het eigenlijk alle kanten uit. Uiteraard moeten beide protagonisten zich eerst goed weten te kwalificeren maar gezien hun huidige vorm gaan we daar van uit . De teamgenoten van beide titelrivalen zouden een belangrijk element in de wedstrijd kunnen worden. Maar bij Repsol Honda heeft men al gezegd dat er geen teamorders gelden en dat Dani Pedrosa dus zelf z’n kans mag wagen. De wrijvingen  tussen hem en Marquez  indachtig – met als hoogtepunt de aanrijding op Motorland Aragon waardoor Pedrosa z’n kans op de titel verspeelde – zal de MotoGP-veteraan allicht geen cadeau’s uitdelen.

 

En hoe zit het dan met Jorge Lorenzo’s teammaat, de eens zo bejubelde Valentino Rossi? Ook hij zou weleens z’n eigen race kunnen rijden. Na een samenwerking van 14 seizoenen, begint het er nu sterk op te lijken dat Rossi uitgekeken is op de samenwerking met chef-monteur Jeremy Burgess. Rossi weet dat, als hij volgend jaar nog een waterkansje wil maken op de titel, hij een andere– versta ‘modernere’ - crewchief aan zijde zal moeten hebben. Maar de man kennende wil Rossi de samenwerking dan ook in schoonheid beëindigen.

 

Hoe het weekend en de beslissende race ook loopt. De toekomstige wereldkampioen zal pas zondagnamiddag rond kwart voor drie zekerheid hebben over z’n titel en net als velen onder jullie zal ik op dat ogenblik als gekluisterd voor de buis zitten. Fingers crossed  dus, voor een spannende en faire ontknoping van dit MotoGP-seizoen! 

 

 

 

Tekst: TCR

Foto: Image Globe/AFP