Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
MotoGP: Drie op een rij voor Marquez in Indianapolis
Bart Jacobs | 19 aug 2013

Marc Marquez won op de ‘Brickyard’ z’n derde opeenvolgende GP. De 20-jarige Catalaan overheerste het hele weekend. Een weekend dat bekroond werd met een dijk van een MotoGP-race

 

Al op zaterdag maakte WK-leider Marquez zijn visie op de MotoGP-pikorde duidelijk door de pole te pakken.  In Q2 ging hij Jorge Lorenzo en teamgenoot Dani Pedrosa vooraf. Cal Crutchlow greep nipt naast de eerste startrij en mocht als vierde starten. Ben Spies  - die in Indianapolis terugkeerde na twee maanden inactiviteit – moest op zaterdag al de strijd staken met een schouderblessure. Ditmaal blesseerde de Texaan z’n linker- ipv rechterschouder.

 

RACE: Masterclass van Marquez 

 

Toen de lichten op groen floepten liet polesitter Marquez zich verschalken. De Repsol Honda-rijder draaide als derde, na teamgenoot Pedrosa en leider Lorenzo het infield in. Achter het Spaanse trio volgden Tech3-boys Smith en Crutchlow. Verassend genoeg had rookie Smith z’n meer ervaren teamgenoot kunnen verrassen. Maar Crutchlow zou al vlug terugslaan.  Smith kon een aandringende Alvaro Bautista daarna niet lang meer afhouden.

 

Vooraan ging Marquez eerst Pedrosa voorbij met een schitterend buitenom-manoeuvre. Lorenzo leek dan al een kloofje te slaan maar dat was buiten Marquez gerekend. De 20-jarige Catalaan zit in een positieve flow en dan lukt alles. Ook enkele hachelijke momenten werden zonder problemen ‘verteerd’.  Marquez ging enkele ronden later ook Lorenzo voorbij. De regerende wereldkampioen kon niet aanpikken en moest met lege ogen zien hoe de rookie en WK-leider daarna van hem wegreed.

 

Achter het leidende trio was het ondertussen tot een leuk duel tussen Crutchlow en Bautista gekomen. De Brit en De Spanjaard passeerden mekaar verschillende malen en maakten er een boeiend kijkstuk van.  Hun gekrakeel maakte echter dat ze minder snelle rondetijden draaiden waardoor Valentino Rossi kon naderen.

 

Drie ronden voor het einde ging Pedrosa aan Lorenzo voorbij. Opnieuw kon de Yamaha-rijder geen vuist maken. Rossi maakte ondertussen Bautista en Crutchlow het leven zuur. De strijd om de vierde plaats was dan ook intens. Bij het ingaan van de laatste ronde leidde Crutchlow voor Rossi en Bautista.  Op het infieldgedeelte van het circuit plaatste Rossi een aanval die evenwel onmiddellijk geriposteerd werd door Crutchlow. Daarna probeerde Rossi het nog eens met succes bij het oprijden van de ‘speedway’.  Crutchlow en Bautista raakten mekaar maar konden toch overeind blijven. Rossi werd dus verdiend vierde voor de Brit en de Spanjaard.


 Achter dit strijdende drietal voltrok zich nog  een ander drama. De broederstrijd tussen Ducati-rijders Nicky Hayden en Andrea Dovizioso. De driest rijdende Hayden dwong Dovizioso en zichzelf over de plastic kerbs. Hayden leek de sprint naar de ‘yard of bricks’ – die als eindmeet fungeert in Indianapolis – te gaan winnen maar werd toch nog geklopt door die dekselse Bradley Smith.

 

De Red Bull Indianapolis GP was zonder twijfel de beste MotoGP-race van dit seizoen. En dat is wel erg verrassend voor een circuit dat in het verleden vaak saaie optochten produceerde. Of dit spektakelstuk echter volstond om Indy’s plaats op de MotoGP-kalender van 2014 te vrijwaren is een ander gegeven. De MotoGP-tenoren krijgen weinig respijt want volgend weekend al wacht hen het ‘klassieke’ circuit van Brno.

 

Red Bull Indianapolis GP - Uitslagen:

 

Race: 1. Marc Marquez, 2. Dani Pedrosa, 3. Jorge Lorenzo, 4. Valentino Rossi, 5. Cal Crutchlow, 6. Alvaro Bautista, 7. Stefan Bradl, 8. Bradley Smith, 9. Nicky Hayden, 10. Andrea Dovizioso, 11. Andrea Iannone, 12. Aleix Espargaro, 13. Colin Edwards, 14. Claudio Corti, 15. Hiroshi Aoyama

 

 

 

 

Foto: Image Globe/AFP