Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Moto3: Vinales wint Spaanse GP
DMS | 6 mei 2013

De Spaanse Moto3 GP op het circuit van Jerez de la Frontera krijgt na vandaag een plaatsje in de Belgische Motorsportgeschiedenis. Immers, voor het eerst in meer dan 20 jaar stond er met Livio Loi nog eens een Belg aan de start in de lichtste GP-klasse.

 

Exact één week nadat hij 16 werd,  maakte Livio Loi z’n GP-debuut in Jerez de la Frontera. De jonge Limburger maakte op zaterdag tijdens de kwalificaties al indruk toen hij een tijdlang de 11e plaats bezette. Uiteindelijk werd de ‘rookie’ wel naar de 21e plaats verwezen maar daarmee liet hij nog 14 andere rijders achter zich. Pole-sitter Alex Rins lukte ook in de holeshot. De WK-leider zou in de derde ronde ingehaald worden door Maverick Vinales. GP-debutant Loi verloor aanvankelijk een plaats maar kwam een ronde later al in twintigste positie door. De Limburger zou vooruitgang blijven boeken.


Vooraan kreeg Vinales vrij spel nadat Rins uit de wedstrijd verdween na een schuiver. Ook de strijd om de ereplaatsen verliep niet zonder slag of stoot. Jack Miller en Miguel Oliveira crashten samen tijdens een duel om de vierde plaats. Ondertussen was Loi al in de top 20 opgerukt. Toen hij zich op de 15 plaats nestelde zou er een duel met Jasper Iwema ontstaan. De Marc VDS Racing-rijder zou Iwema uiteindelijk ook voorbijgaan maar toen verscheen de rode vlag. Door een crash van de Fransman Alan Techer werd de wedstrijd in de 16e ronde afgevlagd en werd het klassement van de 15e ronde als einduitslag gebruikt. Daardoor werd Loi teruggezet naar de 15e plaats maar niettemin scoorde de jonge Belg meteen eerste GP-punt.

 

Na afloop klonk Loi enthousiast. Aan de cameraploeg van GP-promotor Dorna verklaarde hij: “Ik had niet zo’n goede start waardoor ik in de beginfase van de wedstrijd in de verkeerde groep zat. Maar ik had meteen het gevoel dat ik met het groepje voor mij mee kon rijden. Maar die jongens hielden mij een beetje op. Eens ik ze gepasseerd was kon ik m’n eigen rondetijden rijden.  Op dat ogenblik reed ik een seconde sneller dan de groep voor mij. Toen ik Jasper voorbij ging werd de race afgevlagd. Uiteindelijk werd ik een plaats teruggezet in het klassement maar ik weet dat ik de snelheid had om nog in de top-10 te raken.” 

 

 

Race: 1. Maverick Vinales, 2. Luis Salom, 3. Jonas Folger, 4. Brad Binder, 5. Jakub Kornfeil, 6. Niklas Ajo, 7. Zulfahmi Khairuddin, 8. Efren Vazquez, 9. Romano Fenati, 10. Alexis Masbou, 11. John McPhee, 12. Arthur Sissis, 13. Danny Webb, 14. Jasper Iwema, 15. Livio Loi,

 

Stand WK Moto3 (na 3 races): 1. Maverick Vinales – Team Calvo, 65 ptn; 2. Luis Salom – Red Bull KTM Ajo, 61 ptn; 3. Alex Rins –  Estrella Galicia 0,0, 41 ptn; 4. Jonas Folger – Mapfre Aspar Moto3, 40 ptn; 5. Zulfahmi Khairuddin – Red Bull KTM Ajo , 28 ptn; 6. Brad Binder  -Ambrogio Racing  , 24 ptn; 7. Miguel Oliveira – Mahindra Racing, 20 ptn; 8. Niklas Ajo -  Avant Tecno, 18 ptn; 9. Jakub Kornfeil – Redox RW Racing GP , 17 ptn; 10. Efren Vazquez – Mahindra Racing , 16 ptn; 20. Livio Loi – Marc VDS Racing, 1 pt;

 

Foto: Image Globe/AFP