Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Moto3: Livio Loi maakt GP-debuut in Jerez
Bart Jacobs | 30 apr 2013

De Grand Prix van Spanje in Jerez de la Frontera wordt een hele bijzondere voor het Marc VDS Racing-team. Niet alleen zal Scott Redding er z’n leiderspositie in het WK Moto2 verdedigen maar tegelijkertijd zal  Livio Loi er z’n GP-debuut maken.

Livio Loi zal tijdens de Grand Prix van Spanje in Jerez zijn debuut in het wereldkampioenschap maken nadat hij pas twee dagen geleden zijn zestiende verjaardag vierde. De Belg won al eerder dit seizoen een race in Frankrijk en reist af naar Jerez met twee tiende plaatsen die hij jongstleden weekend in moeilijke omstandigheden behaalde tijdens de eerste ronde van het Spaanse Moto3 Kampioenschap op het Circuit de Catalunya.

 

Het circuit van Jerez ligt in het zuidwesten van Spanje, niet ver buiten Jerez de la Frontera. De voor rijders zeer uitdagende baan kent een complexe lay-out. Over een lengte van 4,42 kilometer telt Jerez dertien bochten die variëren van snel en vloeiend tot langzaam en technisch. Stabiliteit bij hard remmen en een voorband die een goed gevoel geeft, zijn twee factoren die cruciaal zijn bij het vinden van een goede set-up. 

 

Loi is de eerste Vlaming in meer dan twintig jaar die permanent in de wegrace GP’s zal uitkomen. Wat verwacht hij zelf van z’n eerste GP? In de eerste plaats is de jonge Limburger tevreden dat hij nu eindelijk in een GP mag starten. "Het heeft lang geduurd, maar nu kan ik dan eindelijk komend weekend mijn Grand Prix-debuut maken in Jerez en daar verheug ik me erg op." Het circuit van Jerez is geen onbekend terrein voor Loi want eerder dit jaar testte hij er al tweemaal. "Tijdens de eerdere test op  Jerez was ik snel in de regen, maar op het droge asfalt hadden we wat problemen met de set-up. Daar zijn we afgelopen weekend in Catalunya druk mee bezig geweest en ik heb er alle vertrouwen in dat we op dat gebied nu flinke vooruitgang hebben geboekt.De jonge Marc VDS Racing-rijder blijft realistisch als er naar de doelstelling voor z'n allereerste GP-weekend gepeild wordt.  "Mijn belangrijkste doel is om dit weekend in Jerez door te gaan met mijn leerproces, maar als alles goed gaat, denk ik dat een top 20-klassering een haalbaar doel is."


Marc VDS Racing-teambaas Michael Bartholemy kijkt ook uit naar het GP-debuut van z’n poulain maar blijft voorzichtig in z'n verwachtingen. "Voor Livio wordt het een belangrijk weekend. Eindelijk maakt hij in Jerez dan zijn Grand Prix-debuut voor het team. Hij wil zich meteen laten zien, maar we moeten realistisch blijven met onze verwachtingen. Het zal de eerste keer worden dat hij op topniveau een wedstrijd rijdt, tegen coureurs die er al twee races op hebben zitten waarin ze op snelheid hebben kunnen komen. Daarom zal ik blij zijn als hij dit weekend in de top 20 kan finishen.”

 

De GP van Spanje is zondag te volgen op VIER. Vanaf 13u30 geven Tom Jacobs en Didier Van Keymeulen commentaar bij de samenvattingen van de Moto3 en Moto2 GP's. Daarna kan je vanaf 14u00 Live de MotoGP-wedstrijd volgen.

 

In MotorWereld 3, die nu vrijdag in de winkelrekken staat, lees je een uitgebreid interview met Livio Loi.

 

Foto: Marc VDS Racing