Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Moto3: Eerste GP-zege voor Alex Marquez
Bart Jacobs | 27 okt 2013

Een bewogen GP van Japan bracht geen uitsluitsel in de titelstrijd in de Moto3-klasse. Ondanks een moeilijke kennismaking wist Livio Loi wel opnieuw punten te scoren met een mooie 12e plaats.


De klimatologische omstandigheden zaten niet mee in Japan en dus kregen de rijders maar een minimum aan trainingstijd. Voor Livio Loi was het meteen de eerste keer dat hij op de fameuze Twinring aan de slag ging. De Limburger kwam in de kwalificaties niet verder dan een 25e tijd.  De eerste startrij werd weer een volledig Spaanse aangelegenheid. De pole ging naar Alex Rins voor Maverick Vinales en Alex Marquez. WK-leider Luis Salom moest vanaf de tweede rij starten.

 

Luis Salom had het niet bepaald onder de markt tijdens de wedstrijd. Reeds in de openingsfase kwam Salom samen met Isaac Vinales ten val. De Red Bull KTM-fabrieksrijder kon zijn weg vervolgen. Vooraan leidde ondertussen  Alex Marquez – de jongere broer van - de dans. Na drie ronden nam Maverick Vinales de leiding over. Iets later werd Saloms opmars gestuit door een nieuwe val.  Maar ook polesitter Rins zou ten val komen en geen punten scoren. In de eindfase nam Alex Marquez opnieuw de leiding over.  De jongste van de Marquez-broers kon zo ongehinderd naar de zege rijden. Op het podium werd de Estrella Galicia-rijder geflankeerd door Maverick Vinales en Jonas Folger.

 

 

Ondanks een weinig gunstige 25e startplaats kon Livio Loi in de openingsfase van de wedstrijd meteen plaatsen goedmaken. Uiteindelijk kon Loi vechten om een plaats in de top 10. De Marc VDS Racing-piloot leek op weg naar de tiende positie, totdat hij in de laatste ronde een foutje maakte en twee plekken in moest leveren en als twaalfde werd afgevlagd.


 

"Het was een moeilijke wedstrijd” blikte de Marc VDS Racing-rijder naderhand terug op de race. “Het is niet eenvoudig om plaatsen goed te maken als je vanaf de 25e startplek moet beginnen. Maar ik kon me dankzij een aantal snelle ronden in het eerste deel van de race naar voren werken en me vervolgens voor een groot deel van de race bemoeien met de gevechten om de top 10. In de laatste ronde maakte ik een klein foutje in de tweede bocht en daardoor werd ik er later in de ronde uit geremd door een paar rijders. Zo miste ik mijn eerste top 10-finish van het seizoen. Ik ben dan ook wel een beetje teleurgesteld dat ik naast die tiende plaats heb gegrepen. De volgende keer moet ik me beter kwalificeren, zodat ik de hele race met de kopgroep mee kan" aldus Loi.GP Japan Moto3 – Uitslag:


 

Race: 1. Alex Marquez, 2. Maverick Vinales, 3. Jonas Folger, 4. Miguel Oliveira, 5. Romano Fenati, 6. Jack Miller, 7. John McPhee, 8. Niklas Ajo, 9. Niccolo Antonelli, 10. Brad Binder, 11. Jakub Kornfeil, 12. Livio Loi, 13. Philipp Pettl, 14. Alan Techer, 15. Hyuga Watanabe

 

Foto: Marc VDS Racing