Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Moto2: Xavier Siméon klaar voor de GP's
Bart Jacobs | 1 apr 2013

Alles werd in het werk gesteld opdat Xavier Siméon zijn vierde Moto2 seizoen het hoofd zou kunnen bieden in de meestoptimale omstandigheden. Tijdens de testritten die hij net achter de rug heeft eindigde hij in de top 10.

 

 

Ik wil dit jaar werkelijk alle kansen, zowel fysisch als mentaal, benutten”. Zo klonk het, enkele dagen voor de start van het Moto2 seizoen, uit de mond van Xavier Siméon tijdens een persconferentie op het Jules Tacheny Circuit in Mettet.

 

Voor Xavier Siméon staat het jaar 2013 in het teken van vernieuwing. Er werden dan ook geen  middelen gespaard om hem in de best mogelijke omstandigheden te laten rijden. Met z’n vierde seizoen Moto2 voor de boeg wil de Brusselaar zondermeer het zwarte seizoen 2012 doen vergeten. Zowel in zijn voorbereidingen als in zijn aanpak van het seizoen toont hij een sereniteit die fel contrasteert met de onrust van vorige herfst. Zijn tijden tijdens de IRTA- testen die midden maart in Jerez de la Frontera doorgingen bewijzen dat hij zich prima in z’n racepak voelt.

 

 “Xavier is inmiddels een ervaren piloot. Hij kent de MotoGP-circuits en het klappen van de zweep. DeMoto2- races zijn niet vergelijkbaar met wat hij heeft gekend in de Superstock. Hier duren de wedstrijden langer en ook het materiaal is anders. Hij had een bepaalde aanpassingstijdnodig om deze verschillen te verteren. Dit seizoen zit hij bij Maptaq SAG Zelos in een erg goed team. Het team heeft een Kalex-chassis gekozen dat in de voorbije weken z’n kwaliteiten heeft  bewezen in Jerez. Het is simpel, deze moto bevond zich gedurende de hele test-week helemaal bovenaan de timesheets” aldus Siméons manager, Didier de Radiguès.

 

 

goede voorseizoenstesten


 

Een bepaald beeld geeft een goede samenvatting van het voorseizoen van Xavier Siméon : laatste week, derde dag van de IRTA-testen in Jerez, laatste sessie van de dag… Xavier gaat in de aanval tot de laatste seconde. Balans : in extremis behaalt hij de 5de chrono van dedag. De dag ervoor, onder stortbuien, behaalt hij de beste tijd van de 5de sessie ondanks de moeilijke rijomstandigheden en een ondergelopen piste. Tenslotte behaalt Xavier op het einde van zijn 4 laaste testdagen voor zijn vertrek naar Qatar, de 9de tijd in 1’43.720, op 1'084 van de leider Espargaro.

 

Over die prestaties in Jerez zei de Radigues “Xavier is niet ver meer; hij is op 1 seconde van de overwinning. Het afgelopen seizoen was hij nog 1,5 seconde ervan verwijderd. Een ander belangrijk punt is zijn herwonnen regelmaat. Op drie tests (twee keer Jerez en Valencia) is hij niet één keer ten val gekomen. Dit is ideaal voor zijn zelfvertrouwen net voor de aanvang van het kampioenschap. In de motorsport is het mentale aspect ontzettend belangrijk!”

 

Fysisch scherp

 

Xavier onderging nog niet zo lang geleden een chirurgische ingreep (voor een hernia) aan het linkerbeen. Zoals bleek uit de testen in Jerez revalideerde hij bijzonder snel.

Xavier heeft de beslissing genomen om dit seizoen geen enkele kans onbenut te laten. Hij had een probleem aan het linkerbeen en had daar geen woord over gerept. Nochtans veroorzaakte dit krampen en was het een hindernis bij het schakelen . Soms kwam hij terecht in “vals neutraal” terecht. Zich ervan bewust dat hij deze bijkomende bron van stress moest verhelpen, werd hij eind februari geopereerd. Ik vond hem op fysisch vlak enorm scherp in Jerez” lichtte de Radigues  de fysieke toestand van zijn poulain toe.

 

Siméon is al enkele jaren de beste Belgische wegracer. In 2013 wil de Brusselaar beslist beter doen dan vorig jaar. De twee voornaamste objectieven van Siméon zijn dan ook zoveel mogelijk GP’s uitrijden en regelmatig een top-10 klassering scoren.

 

 

Foto: Zelos sports management