Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Moto2: Marc VDS Racing over de GP van Qatar
Bart Jacobs | 8 apr 2013

Het Marc VDS Racing Team is in Qatar met een vliegende start aan het nieuwe wereldkampioenschap Moto2 begonnen. Scott Redding bekroonde een uitstekende wedstrijd met een tweede plaats terwijl Mika Kallio zijn Kalex Moto2-machines als vijfde over de streep stuurde.


Nadat zij de vroege leider in de wedstrijd Takaaki Nakagami waren gepasseerd, lieten Redding en Pol Espargaro een master class in racen zien waarbij ze tot en met de laatste ronde wiel aan wiel over het Losail International Circuit stormden. Uiteindelijk hield Espargaro net genoeg over om de overwinning voor zich op te eisen.

Kallio werd in de openingsronden door een andere rijder naar buiten geduwd en zakte daardoor terug naar de tiende plaats. De 30-jarige Fin vocht zich echter terug door het veld maar verloor uiteindelijk het slipstreamduel om de vierde positie van Dominique Aegerter. Redding is de zwaarste rijder in het Moto2-veld, terwijl teamgenoot Kallio juist de lichtste is. De resultaten vormden het ultieme bewijs dat het nieuwe minimum gewicht voor rijder en machine heeft gezorgd voor gelijkere kansen voor iedereen.

Ik ben blij met dit podium in de eerste race hier in Qatar” klonk het na afloop bij Scott Redding. Toch liep het nog bijna mis voor de BritMijn koppeling ging kapot in de verkenningsronde en dat is een probleem dat we ook al hadden in de training en in de kwalificatie. De monteurs slaagden er in om op de grid het mankement te verhelpen, maar in de eerste paar ronden gedroeg de machine zich bij het ingaan van bochten nog erg agressief. Daarna heb ik vooral voorzichtig gedaan met de koppeling bij het insturen van de bochten en zo loste het probleem zichzelf op.” Eens de problemen met de koppeling opgelost zat Redding goed in de wedstrijd. “Ik had niet verwacht dat ik de race zou kunnen leiden en daarom had ik niet echt een plan toen ik op kop kwam. Ik wilde gewoon het ritme hoog houden. Het was een mooi gevecht met Pol. Ik dacht dat ik hem te pakken had in de laatste ronde, maar hij is een zware tegenstander en ik kon het karwei net niet afmaken. De volgende keer zal ik kijken of ik hem tot een foutje kan verleiden. Ik wil iedereen in het team bedanken, en ook Marc van der Straten voor zijn steun" zei Redding nog.


Voor Mika Kallio verliep de wedstrijd anders dan gepland. “In de eerste paar ronden verloor ik jammer genoeg mijn kans op een podium al. Ik werd naar de buitenkant van de baan geduwd en in de Moto2 is het dan zo dat het niet maar bij een rijder blijft die binnendoor voorbij komt” stak de kleine Fin van wal. “Daarna duurde het een tijdje voordat ik in mijn ritme zat en toen kon ik de blik weer naar voren richten. Het was lastig om in te halen, want onze motor leek bij het uitkomen van de bochten niet de power te hebben die ik nodig had. Ik kon me toch opwerken naar de vierde plaats, maar in de laatste bocht kwam Aegerter toch binnendoor langszij. Ik probeerde nog zijn slipstream te pakken naar de finish, maar de motor was niet snel genoeg.” Niettemin was Kallio toch tevreden na de avondrace “Ik had vandaag een beter resultaat kunnen behalen, maar een vijfde plaats in de eerste race is OK."


Marc VDS Racing-teambaas Michael Bartholemy was na afloop even enthousiast als protegé Scott Redding. “Wat een wedstrijd en wat een begin van het seizoen voor het team. Scott reed een geweldige race, van de eerste tot en met de laatste ronde. Hij achterhaalde de leider en vocht vervolgens een fantastische strijd uit met Pol Espargaro. Een duel dat hij pas in de laatste ronde verloor. Het was een waar spektakel en ik hoop dat we zoiets dit seizoen elke keer gaan zien. Mika is niet echt blij met zijn vijfde plaats, want hij mikte hier op het podium. Maar hij zou juist tevereden moeten zijn met dit resultaat. Hij verloor terrein in de openingsfase, maar reed een hele goede tweede helft van de race en finishte toch nog in de top 5. Geweldig werk dus van het hele team en een fantastische start voor onze beide rijders. Nu moeten we dit momentum vasthouden naar de volgende wedstrijden toe, te beginnen over twee weken in Texas."

 

Foto: Marc VDS Racing