Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Industrienieuws: BMW verkoopt Husqvarna aan Pierer Industrie
Bart Jacobs | 31 jan 2013

BMW  Motorrad heeft vandaag de verkoop van  Husqvarna officieel bevestigd. De Italiaanse off-roadspecialist werd echter niet verkocht aan KTM maar aan Pierer Industrie AG, het bedrijf van KTM’s CEO Stefan Pierer.

 

BMW Motorrad verklaart de verkoop van Husqvarna als een strategische overweging. De Duitse multinational wil zich de komende jaren vooral op de ontwikkeling van stads- en elektrische voertuigen en daarin past een off-roadgerelateerd merk als Husqvarna volgens hen dus niet. BMW Motorrad verkocht Husqvarna daarom dus aan Pierer Industrie AG.

 

In Pierer’s welgevulde ‘portfolio’ steken naast KTM ook nog bedrijven als veringspecialist WP, ontwerp- en designbureau Kiska en componentenbouwer Pankl. In hoeverre Husqvarna naast KTM – en diens  Zweedse dochter Husaberg – in de groep geïntegreerd zal worden moet nog blijken. Bovendien rijst dan de vraag hoe men Husqvarna zal positioneren ten opzichte van KTM en ‘premium’ off-roadmerk Husaberg. De uitbouw van Husqvarna tot het budgetmerk van de groep is één mogelijke piste.

 

Een andere mogelijkheid is dat Pierer z’n resterende KTM-aandelen aan hoofdaandeelhouder Bajaj Auto verkoopt waardoor de Indische constructeur totale controle over het Oostenrijkse merk verwerft. Pierer kan dan z’n bij KTM opgedane expertise aanwenden om Husqvarna tot een challenger te laten uitgroeien. Hoeveel Pierer Industrie aan BMW heeft betaald voor Husqvarna is niet duidelijk. Beide partijen hebben immers te kennen geven om dat bedrag geheim te houden.

 

Foto: Press BMW Group