Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Husqvarna en Husaberg worden herenigd
Bart Jacobs | 17 mei 2013

Een kwarteeuw na het ontstaan van Husaberg zal het  opgaan in Husqvarna.

 

 

Husaberg ontstond een kwarteeuw geleden nadat voormalige Zweedse Husqvarna-ingenieurs een eigen off-roadmerk uit de grond stampten. Dat deden ze nadat de Electrolux-groep Husqvarna aan de Cagiva-groep had verkocht en het merk naar Noord-Italië was verhuisd.

 

Nadat Husqvarna begin februari overgenomen werd door Pierer Industries van KTM CEO Stefan Pierer, begonnen de speculaties over de toekomst van Husaberg. Eerst leek het erop dat Husqvarna naast KTM en Husaberg zou staan in de structuur van Pierer. Maar na een nauwgezette analyse koos men ervoor om vijfentwintig jaar na de ‘afsplitsing’ van Husaberg, het merk terug te integreren bij Husqvarna. Volgens Pierer Industries zal “de rijke geschiedenis van Husqvarna gecombineerd worden met de spitstechnologie van Husaberg.

 

De groep laat ook weten dat er nog dit jaar een nieuwe generatie Husqvarna-modellen aankomt. En dat is niets te vroeg.  Want terwijl onder het eigenaarschap van BMW Motorrad wel werd geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe straatgerichte motorfietsen - zoals de Nuda 900 en de TR 650 Strada – verouderde de off-road line-up. 

 

Het nieuwe Husqvarna zal dan ook off-roadmotoren als ‘core business’ hebben. Dat betekent concreet dat er nu hard gewerkt wordt aan een nieuwe line-up cross- en enduromotoren.  Maar ook de mini-motoren – een segment waarin KTM sterk staat – krijgen een grondige opfrisbeurt. Daarnaast  richt Husqvarna zich ook op de Supermoto, een discipline waarin het merk de nodige successen heeft gekend.

 

Husqvarna zal z’n nieuwe off-roadmodellen in oktober van dit jaar in Zweden aan de media voorstellen. Het gehele vernieuwde gamma zal op de EICMA in Milaan aan het publiek worden voorgesteld. Vanaf oktober zal ook het nieuwe bedrijf ‘Husqvarna Sportmotorcycle GMBH’ operationeel zijn.  Husqvarna zal dan in Mattighofen – waar ook de hoofdzetel van KTM is gesitueerd – gevestigd zijn.  Dat bedrijf zal instaan voor de productie van de nieuwe modellen en de distributie aan het importeur- en dealernetwerk van Husqvarna.  De huidige Husqvarna-fabriek in Biandronno zal voortaan instaan voor de distributie van reserverve-onderdelen voor de ‘Italiaanse Huskies’ (tot en met modeljaar 2013).