Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Geen WK Motorcross op Vlaamse TV-zenders
Bart Jacobs | 20 feb 2013

Vlaamse motorcrossliefhebbers die dit seizoen de GP’s willen volgen op TV zullen dat via RTBF moeten doen.


Wie in 2013 het WK Motorcross via TV wil volgen zal zich moeten tevreden stellen met de samenvattingen op  RTBF of een digitaal pakket met MotorsTV moeten aanschaffen.  De Motorsite kreeg van de sportdienst van de VRT het antwoord dat Sporza vanaf dit jaar niet meer over de rechten voor de samenvattingen van het WK Motorcross beschikt. Eerder al had Sporza de LIVE motorcrossverslaggeving op TV teruggeschroefd naar samenvattingen. Al werden in 2012 ook de Belgische MX1 GP in Bastogne en de Motorcross der Naties in Lommel LIVE verslagen op Sporza.

 

Bij digitale sportzender Sport10 - de opvolger van Exqi Sport - is er willen interesse maar krijgen ze het benodigde budget om een WK-seizoen LIVE op de Vlaamse buis te brengen niet rond. "De kans is helaas heel klein geworden dat wij het WK motorcross zullen kunnen uitzenden. De start komt met rasse schreden dichterbij en de productiekosten zijn te hoog om met de beschikbare sponsorbudgetten te coveren" klonk het vannamiddag bij Sport10.

Toch heeft Sport10 de plannen om het WK MX1 LIVE op de buis te brengen nog niet helemaal opgegeven: "Wij wachten nog op antwoord van enkele sponsors binnen het circuit, maar het zal touch and go zijn voor de eerste race. Mogelijk moeten we dus zelfs voor alles verstek laten gaan, maar we blijven proberen een oplossing te vinden."

De kans dat er op geen enkele Vlaamse televisiezender nog beelden van het WK MX1 te zien zullen zijn, komt hard aan bij de fans. Zeker nu er niet minder dan 7 Belgische rijders aan de start zullen staan in de MX1-koningsklasse. Het leeuwendeel – 6 om precies te zijn – van die Belgische rijders zijn Vlamingen die vooral Vlaamse supporters hebben. Toch zullen deze laatste hun toevlucht moeten zoeken tot de RTBF die beelden van de MX GP’s in de programma’s Weekend Sportif en Automobile zal brengen.

 

Wie de GP’s echter LIVE wil volgen zal zich bij z’n kabelprovider een digitaal pakket met daarin MotorsTV moeten aanschaffen. Het is immers deze zender die als enige de GP’s Live en voorzien van Nederlandstalige commentaar uitzendt. Dat een totaal gebrek aan beelden op de Vlaamse TV nog andere consequenties zal hebben valt niet uit te sluiten. Als een WK in een land niet te zien is, wordt de interesse daar automatisch minder. En dat is iets wat de organisatoren van de GP's in Valkenswaard en Bastogne weleens flink zouden kunnen voelen aan de kassa's. Bovendien blijven ook de lokale sponsors van Vlaamse GP-teams zoals Kemea Reytec Yamaha en Standing Construct KTM nu verstoken van beelden op hun afzetmarkt. 

 

Foto: Belga/Yorick Jansens