Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Doek valt definitief voor MZ
Bart Jacobs | 8 mei 2013

Het staat in schril contrast met de wereldwijde successen van BMW Motorrad maar toch is het duidelijk: niet alle Duitse ondernemingen zijn succesvol. Voor MZ valt nu definitief het doek.

 

Het contrast kon moeilijk groter zijn. Terwijl BMW Motorrad de afgelopen jaren uitgroeide tot Europa’s grootste constructeur van motorfietsen ging het met MZ almaar bergaf. Eigenlijk heeft het merk uit Zschopau na de Wende van begin jaren ’90 het bijna altijd moeilijk gehad. Eind jaren ’90 er even een moment waarop het merk internationaal leek door te breken. Die doorbraak zou er echter nooit komen en in de 10 voorbije jaren ging het van kwaad naar erger voor MZ.

 

Een overname door oud GP-racer Martin Wimmer in 2009 zette ook geen zoden meer aan de dijk. Wimmer plande de productie van elektrische scooters maar in werkelijkheid kwamen die er nooit. In september van vorig jaar vroeg Wimmer dan ook het failliet aan en werd MZ onder curatele geplaatst. Gesprekken met eventuele overnemers draaiden op niets uit.

 

Vorige week kregen de 20 resterende werknemers hun ontslag. Een gedeelte van hen kan wellicht aan de slag bij de firma die voor de reserve-onderdelen zal instaan.