Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
De Exoot: Honda FTR 223
Bart Jacobs | 11 dec 2012

De Belgische motormarkt telt enkele honderden modellen van tientallen constructeurs. Toch is niet elke motorfiets officieel te koop op de Belgische markt. In De Exoot belichten we voortaan die modellen die we op de Belgische markt niet kennen.  Honda mag de spits afbijten met de FTR 223.

 

Honda lanceerde de FTR 223 op de eigen Japanse markt. Je zou de FTR 223 een lichte trail kunnen noemen maar eigenlijk haalde deze motorfiets de mosterd bij Honda’s dirt trackmotoren uit de jaren ’80. De uitlaat die laag langs de rechterkant van de motorfiets doorloopt, het rode frame en dito zitje doen allemaal heel erg denken aan de motorfietsen van Bubba Shobert en andere dirt track-sterren. Die dirt track-erfenis uit zich niet alleen in de design van de FTR 223 maar ook in de kleurstelling van de tank die de racekleuren van American Honda uit da jaren ’80 overnam.

De relatief lage zit van de FTR 223 is geen toeval. Deze motorfiets is immers vooral voor de Aziatische markten bestemd en de gemiddelde Aziaat is nu eenmaal een stuk kleiner dan een Europeaan of een Amerikaan. De FTR 223 dankt in Japan z’n populariteit vooral aan het feit dat hij een uitstekende basis vormt voor een eigenbouw-motorfiets. Een handige Noriyuki of Yukio bouwt de FTR 223 makkelijk om tot een café racer.

Ook de mechanische eenvoud van de FTR 223 speelt daarin ongetwijfeld een rol maar is in de eerste plaats bedoeld voor de export naar groeilanden zoals Indonesië en Thailand. Zoals de naam het al doet vermoeden wordt de FTR 223 aangedreven door een luchtgekoeld viertaktblok van 223cc. Een krachtbron die doodeenvoudig is maar tegelijkertijd ook ‘bullet proof’.

 

Technische gegevens Honda FTR 223: Motor: Luchtgekoelde eencilinder viertakt, Cilinderinhoud: 223 cc, Boring x slag: 65,5 x 66,2 mm Maximaal vermogen:   16 pk aan 7.000 opm , Maximaal koppel:   18 Nm aan 5.500 opm     Versnellingsbak: 5 versnellingen  Rijklaar gewicht: 128 kg, Prijs: 430.500 JPY (4053 EURO)