Gebruikersnaam:

Paswoord:
Registreer

Paswoord vergeten?
Bikers' Classics 2013: Wayne Gardner komt!
Bart Jacobs | 29 mrt 2013

Het motorsportseizoen moet nog beginnen, maar de organisatie van de Bikers' Classics heeft al een 'grote prijs' binnengehaald. Zo beschouwt Bikers' Classics CEO Christian Jupsin het contracteren van Wayne Gardner. De Australiër won in 1987 de 500 cc-wereldtitel en reed een jaar later naar een overrompelende zege op het circuit van Spa-Francorchamps. Vijfentwintig jaar na die overwinning debuteert Gardner in het eerste weekend van juli op Europa's grootste Classic evenement.

 

De nu 53-jarige Gardner stond al een aantal jaren op de verlanglijst van de Bikers' Classics-organisatie. “We onderhielden al langere tijd contacten met Wayne, maar het lukte maar niet om hem naar onze Bikers’ Classics te halen”, vertelt Christian Jupsin. “Dat we nu wel tot overeenstemming zijn gekomen, doet ons deugd. We hebben met Wayne een oud-wereldkampioen binnengehaald die ongetwijfeld een grote aantrekkingskracht heeft op onze bezoekers.”

 

Gardner verwierf faam met zijn alles-of-niets rijstijl en boezemde zijn tegenstanders angst in met zijn nimmer aflatende vechtlust. Zijn strijdwijze leverde hem dan ook de passende bijnaam 'the Wollongong Wild One' op.

In 1981 zocht de ambitieuze Gardner het geluk in Groot-Brittannië en in 1983 maakte hij een gedenkwaardig Grand Prix-debuut toen hij in Assen de gevallen Franco Uncini niet kon ontwijken. Gardners doorzettingsvermogen en strijdlust leverden hem in 1984 al een vaste startplaats op in het 500 cc-wereldkampioenschap. Drie jaar later veroverde hij aan de hand van crewchief Jerry Burgess op een Rothmans/Honda NSR500 overtuigend de wereldtitel dankzij onder meer zeven zeges.

 

Na negen Grand Prix-seizoenen waarin hij niet alleen grote successen kende maar ook zware blessures moest verwerken, kondigde een emotionele Gardner in 1992 in Donington zijn afscheid aan. Enkele dagen na die bekendmaking stond de Honda-coureur geflankeerd door zijn chefmonteur Erv Kanemoto als winnaar van de Britse Grand Prix op het podium. Het was Gardners achttiende en laatste GP-zege.

 

Precies 25 jaar nadat hij op Francorchamps een halve minuut vóór Eddie Lawson de Grand Prix van België won, keert Gardner tot groot genoegen van Bikers' Classics CEO Christian Jupsin terug op het legendarische circuit. “We zijn erg blij met zijn komst”, meldt een opgetogen Jupsin. “Daarnaast werken we er natuurlijk hard aan om nog meer aansprekende namen naar Francorchamps te halen. Niet alleen voor onze GP 500 Parade, maar ook voor de Superbike-klasse die vorig jaar een zeer welkome aanvulling bleken te zijn op ons programma. Bovendien krijgen de zijspannen weer een prominente plaats, dus zoals vanouds valt er voor iedereen weer wat te genieten.”

 

De elfde editie van de Bikers' Classics in Francorchamps vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 7 juli.

 

 

Foto's: Frank Bischoff